Bön är ett väldigt naturligt och ofta praktiserat inslag i kristen tro. Vi är vana att be. Men Bibeln talar också om att vi ska fasta. Jesus säger t.ex i Bergspredikan: ”När ni fastar…”. Fastan är ett uttryck för att man överlåter sig till Gud och att man är beredd att försaka bekvämlighet för Hans skull. Att komplettera bön med fasta gör bönen mer effektiv.

Mellan 17 januari – 5 februari, 3 veckor, har vi böneveckor då vi ber lite extra för vår församling, vår stad och vårt land. Vi kombinerar bönen med en utmaning att fasta enligt ”Daniel-modellen”. Det är en typ av fasta där man bl.a. avstår från sötsaker och äter vegetariskt.  Som inspiration vill vi ge dig recepttips.

Självklart får du lägga upp det hur du vill, en variant är att under fastan inte äta sötsaker och inte dricka annat än vatten.

Tidpunkter för bönesamlingarna mellan  17 januari – 5 februari

Tisdag, Onsdag, Torsdag 18.30 samt söndagar  18:00

Recept!

VITKALSPASTABroccolisoppaRODBETORQUINOASALLAD

WOKAD GRÖNKÅLSSALLAD

Du behöver:

100 gram färsk grönkål
75 gram sockerärtor
1 cm färsk ingefära
4 cm färsk citrongräs
1 dl kokt quinoa
0,5 buljongtärning
1 avokado
2 msk torkade tranbär
1 msk sesamfrön

Woka grönkålen, sockerärtorna i lite matfett, salta och peppra efter smak. Finhacka ingefäran och citrongräset och rör ner i stekpannan. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen, om du vill ha lite mer smak så stoppa ner en buljongtärning. Blanda ihop allt tillsammans med avokadon och toppa med torkade tranbär och sesamfrön.

RÖDBETOR MED ROSTADE VALNÖTTER

4 portioner

RODBETOR


6 rödbetor
100 gram bladspenat
1 dl valnötter

Tvätta rödbetorna och skiva upp dem. Lägg dem i en ugnssäker form och toppa med olivolja, salt och peppar. In i ugnen på 200
 grader i ca 20 minuter. Under tiden hackar du valnötterna grovt, rosta dom lätt i en torr stekpannan, var försiktig det går fort att dom bränns. Servera rödbetorna på en bädd av bladspenat, toppa med valnötter, lite flingsalt och avsluta med att ringla över balsamico.

ROSTAD BRYSSELKÅL MED ÄPPLE
500 g brysselkål
1,5 msk kokosfett
salt
1 tsk svartpeppar
2 msk flytande honung
3 äpplen
Vinägrett med senapssmak
2 msk valfri senap, jag gillar stark grovkornig
2 msk vitvinsvinäger (på bilden har jag rödvinsvinäger men det var bara för att det var det som fanns hemma, hade jag valt fritt hade jag tagit vit)
2 msk olivolja
Stek brysselkålen i kokosfett (har du inte det kan du ta vanligt smör) i ca 7 minuter på mellanhög värme. Vill du att det ska går fortare så skär ner brysselkålen i mindre bitar innan du börjar steka den. Krydda efter smak med salt och peppar. De två sista minutrarna lägger du i äpplena och honungen och låter det steka med.
Rör ihop alla ingredienserna till vinegrätten och ringla över brysselkålen med äpplena. Blir det vinegrätt över går det utmärkt att spara några dagar i kylen.
VITKÅLSPASTA

4 portioner

VITKALSPASTA


0,5 vitkålshuvud
2 st gula lökar
paket sockerärtor

Hacka löken och strimla vitkålen fint. Fräs tillsammans i rapsolja så att det mjuknar. Vitkålen behöver ganska mycket salt så salta och smaka av tills du blir nöjd.


Basilikakräm

Ingredienser för 4 portioner

1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
0,5 dl hackad sötmandel

Mortla vitlöksklyftan och basilikan. Hacka mandeln fint. Blanda samman allt till en kräm.

Vänd ner krämen i vitkålsblandningen lägg upp på tallrik, toppa med sockerärtorna avsluta med att strö över lite grovmalen svartpeppar.

BROCCOLISOPPA MED CURRY OCH SAMBAL OELEK

2 portioner

Broccolisoppa

250g broccoli
1 lök (alternativt 3 schalottenlökar)
1 zucchini
1 msk olivolja
1/2 msk curry
0,6 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk timjan
1 krm sambal oelek
Salt och peppar

Tillagning
Skala och hacka lök och zucchini.
Dela broccolin i mindre buketter.
Häll olivoljan en kastrull, och värm på medelhög värme.
Fräs lök, curry, sambal oelek och timjan i olivoljan i ca 1 minut.
Tillsätt zucchini och broccoli. Rör om och fräs i några minuter.
Tillsätt vatten och buljong och sätt på locket på kastrullen och koka 20 minuter.
Mixa soppan hasigt så att den fortfarande har lite bitar i sig.
Salta och peppra efter smak.

SMOOTHIE mellanmål
2 portioner
Smoothie
100 gram jordgubbar
100 gram hallon
1 banan
1 dl mandelmjölk
1 dl färskpressad apelsinjuice
Mixa ihop och toppa med lite psylliumfrön.
Klarar sig bra några dagar i kylen så passa på att gör en stor sats och sedan är det bara att plocka fram när du blir hungrig. Frukt och bär går att variera i det oändliga, ta vad du har och stoppa ner.
FREDAGSMYS vegetarisk TACOS

3 stora morötter
100 gram blandade bönor
tomter
gurka
majs
rödlök
isbergssallad
Tacokrydda

1 nypa chilipulver
0,5 tsk torkad oregano
0,5 tsk spiskummin
1 nypa paprikapulver
1 nypa vitlökspulver
1 nypa lökpulver
1 nypa salt
1 liten nypa cayennepeppar

Guacamole

1 avokado
½ citron
½ vitlöksklyfta
salt och peppar

Riv morötterna grov, stek tillsammans med bönorna och krydda enligt ovan. Har du inte alla kryddor hemma och inte ork eller lust att införskaffa dem köp då en påse färdig tacokrydda och häll över istället. Hacka de övriga grönsakerna. Gröp ur avokadon, pressa citronsaften över och pressa vitlöksklyftan kör ihop det med en stavmixer och salta och peppra utifrån smak. Servera den vegetariska tacon i ett salladsblad och låt det fungera som bröd.

MOROTSSOPPA MED INGEFÄRA

4 portioner

MorotsoppaIngefara

Ingredienser

500 g morötter

2 st gula lökar

olivolja

1 l vatten

2 st grönsaksbuljongtärningar

1⁄2 msk riven färsk ingefära

1 krm salt

 

Gör så här:

Skala och skiva morötterna. Skala och hacka löken. Fräs den i olja i en kastrull. Tillsätt morötter, vatten och buljongtärningar. Låt koka ca 15 min. Vispa eller mixa soppan. Smaksätt med ingefära och salt och servera soppan.

CHOCLADPUDDING efterrätt

chocladpudding

1 avokado
2 bananer
1 msk honung
1 msk cacao

1 dl hallon

Du får äta efterrätt även i fastetider, det handlar bara om att tänka i lite nya banor. Skala avokadon och bananen och mixa tillsammans med cacao och honungen. Servera toppat med hallon. Ät och njut!

LINSSOPPA

4 portioner

LinssoppaHummus

2 tsk olivolja att steka i

1 hackad stor lök

1 dl hackade morötter

1 dl hackad selleri

2 tsk salt

1/2 kilo förvällda linser (många går att förvälla direkt i soppan)

1 burk krossade tomater

4 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1/2 tsk mald kummin

1/2 tsk svartpeppar

Bryn grönsakerna lätt och häll i tomaterna och kryddorna först och därefter vätskan, buljongen och linserna. Räkna med att ni kan behöva salta lite extra. Låt det hela koka i cirka en halvtimma.

HUMMUS
Ingredienser:

5 dl kokta kikärter, välj att koka själv (godast och billigast) eller köp kokta på burk

2 pressade vitlöksklyftor

0,5 dl olivolja

4 msk tahini, sesampasta

4 msk citronsaft

0,5 tsk mald spiskummin

Salt och vitpeppar

Hackad bladpersilja att garnera med

Blanda allt och kör ihop med stavmixer. Servera soppan med en klick hummus på. Ät och njut!

QUINOASALLAD
4 portioner

QUINOASALLAD

Ingredienser:

2 dl tricolore quinoa (ger finare färg i salladen, enfärgad funkar också)

1 grönsaksbuljongtärning

½ honungsmelon

1 paprika

½ salladshuvud

1 morot

Koka quinoan enligt instruktionerna på paketet. Släng i buljongtärningen sista 5 minutrarna. Hacka grönsakerna och blanda allt. Avsluta med att strimla över moroten som dekoration.