Pastorsfamiljen MulbahÄntligen hade jagfått låna en terränggående bil (läs jeep) av PMU Liberia och min chaufför Melvin och jag gjorde oss redo att åka på fredagsförmiddagen. Bara några småjusteringar i verkstaden och sedan kunde vi köra. Reparationerna tog sin rundliga tid och vi kom inte iväg förrän vid 19-tiden sedan gick allt bra de första timmarna men strax före midnatt började motorn hosta och förlora kraft. Vi hade en halvtimma kvar till närmaste stad och där ute i djungeln är inget säkert ställe att stanna mitt i natten. Sakta tog vi oss fram med lite diesel och mycket böner och till sist kom vi till staden Ghanta där vi stannade under en gatlykta. Ja, man har faktiskt ström i Ghanta, den kommer ifrån Elfenbenskusten. Vi hade bara öppnat motorhuven när en bil stannade bredvid oss, ut hoppade ett par killar och frågade om vi behövde hjälp. Vi berättade problemet och medan jag stod och lyste med en ficklampa skruvade de loss bränslefiltret och började omväxlande blåsa och suga på bränsleledningen. Ibland fick killen munnen full med diesel som han spottade ut men han fick loss det som blockerade, skruvade ihop allt igen och nu knackade motorn på som bara dieselmotorer kan. Jag frågade vad han ville ha för besväret, han fick 20 dollar och åkte glatt vidare. Vi kallade det för ett bönesvar och fortsatte i den afrikanska natten. Vid 3-tiden på morgonen rullade vi upp framför pastor Horatios hus och ut kommer hela familjen för att hälsa oss välkomna.

Skolbarn

Efter några timmars sömn vi var redan tidigt vid skolan som vi understöder där vi blev välkomnade av en del av eleverna, det var lördagsmorgon, som sjöng för oss. Efter det inspekterade vi bygget av högstadiedelen där fas 2, d.v.s. väggar upp till taknivå, i det närmaste är färdigt (se bilderna). Nästa fas blir att lägga tak vilket men hoppas, enligt pastor Horatio, att påbörja snarast möjligt. Vi fortsatte till församlingens klinik och mödravårdscentral som är öppen varje dag, utom söndag. Man har ett vaccinationsprogram samt tar hand om i genomsnitt 25 födslar varje månad.

Arbete pågår Nya klassrummen 1 Nya klassrummen 2

Under söndagen möttes vi av en mer än fullsatt kyrka, folk som inte fick plats inne i lokalen stod vid dörrar och fönster. Efter en timma av härlig lovsång och körsånger på olika dialekter fick jag tillfälle att hälsa från vår församling och sedan predika Gud Ord till människorna. Det var en härlig atmosfär och det märktes att pastor Horatio Mulbah, en av mina bibelskoleelever från tiden i Voinjama, var omtyckt och respekterad både i församlingen och samhället i stort.

På måndagsmorgonen tog vi farväl av familjen Mulbah och tackade för en fin helg. Sedan fick jag göra något som jag har längtat efter länge, köra rallycross! Ja, det är nästan så man kan beskriva det. De första tre timmarnas körning, mellan Yekepa och Ghanta, är vägen väldigt dålig, det är att gasa, växla och bromsa och hela tiden styra undan gropar och stenar. Från Ghanta till Monrovia är det sedan rena transportsträckan och vi var hemma på eftermiddagen. Tacksamma för en fin helg!

I morgon, torsdag, bär det av på nästa resa, nu till min gamla hemstad, Voinjama, där vi kommer att samlas till ett par dagars samtal med ledare från olika församlingar i landet. En förkonferens till den årliga nationella konferensen senare i februari.

Hälsningar från Liberia, er utsände, Anders.